Historien

Molunds Småbruk ligger på idylliske Myrlandshaugen i Gratangen Kommune i Sør-Troms. Her har vi bygget opp et småbruk i storslått natur mellom fjord og fjell midt i Astafjordregionen.

 

I 2003 begynte vi med villsau på gården. Med fokus på dyrevelferd og økologi ønsker vi å levere produkter i særklasse fra dyr som har historiske røtter helt tilbake til steinalderen, og som er særlig godt tilpasset vårt arktiske klima. Vi ønsker å bidra til å bevare denne rasens egenart, da den er nøysom og hardfør og er et utpreget flokkdyr. Med en flokk på ca. 80 vinterfòra sauer oppnår vi et nært forhold til dyra som er svært glad i kos. Den daglige kontakten med sauene er viktig for oss og gir mye glede.

 

Villsauene på Molunds Småbruk lever i flokk og er ute året rundt. Om sommeren finner du de høyt til fjells, mens de på vinteren søker ly i skogen rundt gården. Derfor liker vi å si at våre villsau er “fjellfora”. Lammekjøttet du får fra oss er ekte lokal mat, fra fjell til bord. Sauene beiter på den lokale floraen som lyng, gress, blomster, sopp og ulike urter. De elsker bark fra selje og rogn, som også har medisinske egenskaper. På vinteren fores de med egenproduserte rundballer og soltørket høy. Lammingen foregår i mai. I juni er flokken klar for å følges til fjells hvor de går helt fram til nedsankingen i september/oktober. Vi går jevnlige turer til fjells gjennom hele sommeren for å se om alt ser bra ut og for å holde god kontakt med dyra.

Villsauene på Molunds Småbruk lever i flokk og er ute året rundt. Om sommeren finner du de høyt til fjells, mens de på vinteren søker ly i skogen rundt gården. Derfor liker vi å si at våre villsau er “fjellfora”.